kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. március 10., vasárnap

Az első lakók...

A tavaknál a mederbe tett téli lesünk nem hozott idén átütő sikert. :(   Ennek oka a változékony idő, nem volt tartósan hideg. Készült pár jó kép , örülünk is persze, de valahogy legbelül mégis másra számítottunk. Ez van.  A hideg pedig kezd alábbhagyni, érezhetően közeledik a tavasz...
 Hihetetlen, hogy tavaly mennyire nem volt víz. Nem csak itt, sehol. A szárazság országosan évtizedes csúcsokat döntögetett. Lenullázta a szecsői tavakat is, mint azt anno megírtam.  Idén viszont szinte folyamatosan van csapadék, a víz pedig szépen lassan ismét átveszi uralkodó szerepét a tómederbe... Ez pont így lett tervezve, hogy mire jönnek az első lakók a tóhoz, addig még használható legyen a téli lesünk. Ám a víz nem tréfál...ha jön akkor jön. Nincs megállj. Ami útban van, viszi. És a lesünk most útban van, azaz még nem teljesen, de már a les alját nyaldossák a hullámok. A perspektíva persze így tökéletes !
 Néhány napja a tónál voltam csak úgy "piackutatni" és néhány tőkés récét láttam a vízen. A téli csend után micsoda öröm volt ! Úgy döntöttem ma kiülök ebéd után egy kicsit...ilyenkor nap mint nap érkezhet új vendég a tóra.
 Persze nagy csodákra nem számítottam, de mégis jó volt kint hasalni.
Az úszó lesünket is elérte a víz , bár még csónakkal nem lehet megközelíteni (max hattyú háton..:).) , ám remélem hamarosan már ebből közvetíthetem az eseményeket...:) :




A tavon nem volt nagy élet még, a hattyún kívül csak tőkés récék mozgolódtak ők is a tó közepén. Ám ahogy figyeltem, két gácsér összeveszett egy tojón...mozgalmas volt, kár hogy nagyon messze...:



 
 
 


Azután közelebb értek, majd itt is folytatták a dolgot, folyton egymást méregették...ekkor kerültek egészen szép pozícióba:





ám a látszat ellenére közel sem voltak békében, sőt ! csipkedték is egymást...:

 
 
....végül az egyik megunta a dolgot és odébbállt....
 
 
 
 
a kitartóbb pedig elnyerte imádott hölgye kezeit...akarom mondani úszóhártyás lábait...:))
 
 Annyira elfáradt, hogy teljesen meg is éhezett ..:))


..a tojó pedig jót mosolygott magában a balhés srácokon....hiába, ilyenek a nők..:)




Nem sokat időztem a récékkel, mert valljuk meg, a tőkés réce nem egy nagy kihívás egy természetfotós számára... Bezzeg ha cigányrécék vagy kanalasok lettek volna ! tán még ma is ott hasalnék....:)

...
...
...

Hazafelé egy furcsa kis őszapót vettem észre. Valami nem stimmelt nála. Távcsövemen át már láttam: szőrgombolyag van a csőrében ! No akkor ez valszeg valahol fészket épít. De ilyen korán ? Ezek szerint igen. Gyorsan beálcáztam magam a területen ahol mozgott és röpke másfél óra alatt egészen jó képeket tudtam róla készíteni :









Hazafelé azonban a tavasz helyett megint csípős hideget éreztem a bőrömön, így azon morfondíroztam magamban: vajon jól meggondolta magát ez a kis őszapó,  hogy mit mikor épít ?? :))



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók lettek a tőkés récés képek! Amikor egymás mellett úsznak, tisztára úgy néznek ki, mintha csak versenyeznének :o)
    Az őszapó remélem tudja mit csinál...lehet jövő héten berobban a tavasz! De jó is volna! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Itt lenne az ideje, mert már elegem van a télből ! ::(((
    Kösziii Timi ! :)

    VálaszTörlés