kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. szeptember 8., vasárnap

A szigeten...

Több hónapos hiábavaló  "jó kép kergetés" után már kezdek erősödni. Megszoktam , hogy nem úgy van hogy csak kimegyek és jó képet készítek, hanem sajnos sok alkalom és fáradtság kell ahhoz, hogy számomra valóban remek képpel térjek haza, olyannal, amit képes vagyok órákig nézegetni. Valóban nem készítek jó képeket mostanában, vagy csak az ízlésem tolódott el a "finnyás" kategóriába ?? Nem tudom, de már nem is érdekel. Teszem a "dolgom" és lesz ahogy lesz.
A dolgomhoz pedig az is hozzátartozik, hogy minden lesezés előtt kimegyek szétnézni, hogy és hová érdemes azt a lessátrat ledobni.
   Legújabb "felfedezésem" ismét szeretett tavamhoz fűződik, kanalas gémek 25-30 fős csapatát láttam már több alkalommal , ahogy élelem után kutakodnak valamely tavon. NA igen, valamely tavon...de melyiken ??  És pontosan hol ?? Ezekre a kérdésekre halandó ember nem adhat választ, csak a Sors és csak akkor ha az ember már ott van a helyszínen. 
Ma hajnalban az úticélom az első tóra esett, annak is egy olyan pontjára, ami száraz lábbal megközelíthetetlen.  Egy sziget a tavon, ahová csak mellcsizmával lehet bejutni...de utána akár gumicsizmával is járható mocsaras a talaja, alacsony vízállása miatt ideális terített asztal lehet a gémeknek , kócsagoknak.. Ellenfényre készültem, bízva a párában, na meg a madarakban...lesz ami lesz...
Izgalmas dolog hajnali sötétségben a hold fényénél, melcsizmában gázolni a tóban, de nekem ez már rutinszerűen megy.... A sátor felállítása után jött a szintén izgalmas várakozás, hogy végre pirkadjon...
Napfelkelte előtt azonban már mozgolódtak a madarak. Egy szürke gém tűnt fel a tó sarkában, de egy másik egyből elhajtotta..:




Szerencsére pont elém...szép látvány volt a párában úszó kacsák közt...:





Csak nézegettem a gémet semmit sem gondolva.
A nap sem kelt még fel, amikor is álmos szemeim egyszeriben tágra nyíltak és a gép keresőjére tapadtak ! Jött a másik és támadta...:
 
 
 
 
 
 
Végre balhéééé !!! :



---
---
Egyszer egy "okos" azt írta valahol, hogy életszerűtlenek azok a természetfotók, ahol a madarak összevesznek, ugyanis ezt az emberek (fotósok) gerjesztik, pl a téli hidegben kirakott eleséggel. Való igaz, magam is megmosolygom a Nat.Geo. csatorna (általam egyébként tátott szájjal nézett...)filmjeinek azon részeit, amikor is egy dögön veszekedő medve/farkas vitát úgy vezetnek fel hogy "a ragadozók egy jávorszarvas tetemet találtak, valószínűleg a hideg és az élelemhiány miatt pusztulhatott el...."  :))
Szóval álljanak ezen képek most tanulságul annak, hogy a természetben tényleg vannak parázs viták és nem kell azt az embernek gerjeszteni különféle "csellel"...
---
---

Szóval madarunk jött, látott , támadott, én pedig próbáltam kattogó géppel , fix objektívvel, a fénytelenségből kihozni a legtöbbet..A képek vágatlanok !
Íme komment nélkül a hajnali szürke gémek csatája...:














Sajnos a fókusz itt-ott elcsúszott, de lett benne jó kép, ez az egyik legjobb mozdulat, sajnos a szárny vége lemaradt...:(((


...és számomra ez lett a nap képe, szintén vágatlanul, aminek nagyon örülök..:))



Tényleg nem értem min vesztek össze ezek a madarak, sok hektárnyi remek terület áll a rendelkezésükre kaja ügyileg....én úgy gondolom hogy az ügy hátterében régebb óta húzódó személyes leszámolás állhatott...:)

A madarak távozása után persze ilyenkor hosszú percekig nézegetem a képeket, reménykedve hogy "van benne éles"... :)  Aztán boldogan vigyorgok magamban ha van , de jó kis nap, megérte felkelni !
Néha szeretném még jobban megörökíteni az alkalmat , a helyet ahol vagyok, magamnak is , a blog olvasóknak is és ilyenkor csinálok pár "tájképet", hagy lássák, milyen jó kikukucskálni a lessátor lőnyílásán át. Na ilyenkor szoktam a képek minőségét "raw" formátumból "jpeg" formátumra átállítani. Miért is ?  Mert a "raw" ot előbb át kell konvertálni "jpg" be, így lehet publikálni. Ezzel meg ugye munka van, képenként legalább 3 perc ! Ugyan, ne kelljen már feleslegesen "szenvednem" a semmitmondó tájkép utómunkájával !    (A "raw" ot viszont sokkal jobban lehet utómunkázni...Színek, élesség stb..:) 
És hogy miért írom le mindezt ??  Mert megint voltam olyan hülye, mint ahogy már többször az életben , és elfelejtettem visszaállítani a gépet "raw" formátumra....az elkészült "jpg" képeken viszont nem tudtam annyit utómunkázni, szépíteni...grrrrrrrr

Szóval a bűnös "tájkép" :




Közben szemem a tájat fürkészi, mert valami a távolban keresgél...
Végre egy kanalas gém ! :



Mire közelebb ér , a nap is átbukik a szemközti fák felett:






...és csak egyre közelebb jön, gépem zakatol, szorgalmasan írja a jpeg-eket a memória kártyára....:)  :




..már alig fér bele a keresőbe...: 

 
 
..már nem is fér bele a keresőbe....:
 


...marad a portré...egy szép, általam soha sem fotózott madárról, egy kanalas gém portré, ellenfényben....:)


 
 
 
Húh, ez már több mint remek !  Igaz egyedül volt és nem 30an, de ez így is remek ! És még nincs vége a napnak. De nincs ám ! A láthatáron egy fekete gólya ! :))
 
 
Ő keresgél, én fotózom...:) ....jpg re...:(
 
 


Vakarózik....ez is jpg.. azért szép...

 
 
A gólya után más már nem jött, csak a nap ereje, hogy jelezze, ideje haza indulni.
 
Hát mit mondhatnék a mai napról? Vegyes érzelmeim vannak. A gémek balhézhattak volna napfényben, a gólyát meg a kanalast meg jó lett volna "raw" ban "megkapni"... :(
A szürke gém balhé egyedi és ritka téma pláne teljes képkockában hajnali párában, kanalas gémet még soha nem láttam 10 méterről, fekete gólyáról meg még nincs értékelhető fotóm....
Tehát a válaszom a 6. sorban található kérdésemre:  Inkább az utóbbi !

:)
 
 

6 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszenek a jpgs-s képek!!! Szerintem szuperek lettek! :o)
    A szürke gémesek is jók, de kanalas gém és a fekete gólya viszi el a pálmát! Legalábbis nálam....:o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kinek a pap, kinek a papné...:)
      (kinek meg a lányuk...:D )
      Köszi Timi !

      Törlés
  2. Eddig nem értettem mire ez az ellenfényes képvadászat, most sikerült bebizonyítanod ezzel a csodás kanalas gémmel! Köszönet, "finnyás" fotós :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Móni ! Hát az ember már csak ilyen: mindig jobbra, szebbre vágyik...:)

      Törlés
  3. Szerintem csúcs jók lettek a gémes fotók! ;-)
    Hogyne lenne értékelhető képed a feketéről, tavaly kaptál el egy gyűrűset, nem?
    A fekete gólyák és gémek később mennek telelni. Láttál többet is, vagy csak ők maradhattak le a vonuló csapatról?

    VálaszTörlés
  4. JA igen, az inkább csak dokumentum kép lett...
    Ez még szept. 8. i sztori, utána 2 héttel már nem láttam sem feketét sem kanalast...:( A szürkék meg a nagy kócsagok itt sokszor át is telelnek...
    Köszi szépen !

    VálaszTörlés