kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. szeptember 15., vasárnap

Félszigeten...

Nem adtam fel, hogy megvalósítsam a nemrég elképzelt fotót: kanalas gémek táplálékszerzés közben a hajnali párában....ellenfényben..:)
Persze jól tudom, hogy 6 éves fotós pályafutásom alatt még egyetlen egy olyan képet sem készítettem, amilyet én magam elterveztem.. De tervezgetni jó és hát ha valamit, akkor a körülményeket legalább én magam meg tudom teremteni. Ez már akárhogy is nézzük, fél siker...:)
 "Menjünk a madarak után" című taktikával vágtam neki a mai napnak: a múltkor az 1 es tavon voltam, akkor a 2 es re láttam leszállni a gémeket. Ma tehát irány a 2 es számú tó. Ezen belül is pedig , a csökkenő víz miatt kialakult kis félszigetet választottam, hogy minél közelebb kerüljek a tó közepéhez. Hajnalban még aligfénynél már ígéretesen kezdtek szállingózni a madarak...:

 
 
Azért pára is volt rendesen...:
 


A nap sem sokat váratott magára, kezdett szépen ébredezni...:

Mi koránkelő fotósok jól tudjuk, hogy van egy olyan kb fél óra, amikor minden a lehető legideálisabb , legalább is fényileg: amikor a hajnali nap ellenfényben megvilágítja a még aktív párát a víz felületén...hmmm  Na ennél szebb fényjátékot aligha tudok elképzelni. Persze ehhez sok mindennek össze kell jönni: felhőtlen égbolt, párás vízfelület és az sem árt ha ilyankor mi is pont ott hasalunk , na és a madarak is jelen vannak... Apropó madarak !
 Szóval éppen hasalok, örülök a lassan felkelő (felhőtlen) napsütés/pára együtthatójának és erősen drukkolok , hogy lassan jöjjön valami... És jött is ! Nem egy, hanem öt !  Nagy kócsagok :  06: 28 perc
06:30 . A kócsagok helyezkednek , nézelődnek...már nem sok kellene hogy megérkezzenek az első érintetlen napsugarak...:

06:32 : A kócsagok lesnek kifelé a "fejükből"  (meg sajnos a képből..) , de nem halásznak...:(
06:35 : A kócsagok nem érzik jól magukat előttem:  Elmennek ! :(((

És elém most semmi nem jön !  Csak a várva várt napsugár bukdácsol át a szemközti fasoron, hogy elém tárja a tónak azt a varázslatos fél óráját, amit minden fotós annyira vár...Mesebeli hangulat, madár nélkül...:((((( 
Kínomban a túlparton tollászkodó madarak közé "lövök"..:


Mindössze 12 perccel kellett volna,  hogy később jöjjenek, és azt hiszem egy pályázati anyag boldog tulajdonosa lennék... De nem és nem is vártak még ennyit, a pára lassan feloszlik, a fények pedig erősödnek...hamarosan, de addig még van újabb fél órám: pára nélkül de jó fényekben.
Ezen a parton is van mozgás, igaz kissé odébb:


 
 
Aztán egy nagy kócsag megkönyörül rajtam... közeledik...:
 


egész jól alakul....


ez végre komolyan gondolja a reggeli halászatot, minden apró rezzenésre odakapja a fejét a vízre.. Érzem hogy valamit ki fog fogni....teljes figyelmemmel rajta vagyok...
Aztán hirtelen megindul pár lépést szétett szárnyakkal,  mint tyúkanyó a baromfi udvarban amikor védi a csibéit...:)...: 
Ez a fél másodperc pont elég volt nekem hogy elkapjam ebben a jó kis pozícióban..:)
Halat nem fogott, de engem boldoggá tett a reggeli mozzanatával...aztán ahogy jött, úgy ment is.
 
Nincs időm a képeket nézegetni, jobbról egy fekete gólya épp felém tart:
 
 

Míg a gém és a kócsag csak álldogál, a gólya gyors mozdulatokkal törtet előre és úgy tűnik mindent felszed amit egy gólyacsőr elbír...:
Előttem fordul el, lassan teljesen ellenfénybe kerül...hűűű,  izgi lesz ! ..:)
 
 
 
 

Sajnos halat épp nem fog...(én már csak ilyen telhetetlen vagyok ..:)  )  , de azért szép téma.
"Kigyalogol" szépen az ellenfényből..., súrlófénynél is szép "jószág"..:Más izgalmas már nem történt ma, azért kattintottam még párat az épp közelben keresgélő madarakra. (igaz a fények már nem voltak alkalmasak a "természetfotózás" nevű természetben végzendő sportos, leselkedős-megfigyelős, dokumentálós időtöltés ,  minőségi végtermékeinek az előállítására..:)  )Összességében azt mondhatom, megérte kijönni. Igaz a kanalasok lehet elhúztak melegebb éghajlatra, de a kócsagok ma legalább kitettek magukért. (na meg a fekete gólya..)

Azért "természetesen" ma is van hiányérzetem....: az a fránya alig fél óra....nem akar kimenni a fejemből.....amikor minden ideális volt végre....és hogy pont abba nem jött be semmi....hát ezt alig akarom elhinni.....ennek bizony megint kell egy kis idő, míg megemésztem...:(((

6 megjegyzés:

 1. Miki!
  Mi a fontosabb, a fények, vagy az akció? ( mondjuk %-ban kifejezve)

  VálaszTörlés
 2. Húhhh....jó kérdés ! :) Legyen 50:50% Ha az jelenthet enyhe napsugarakat és jó mozdulatot amin minden a helyén van, főleg az élesség...:)) Majd ha elcsípek egy ilyet, szólok hogy na EZ AZ ! :)

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok a képekhez (és az eddigiekhez is :) ). Ha esetleg lenne lehetőség rá, egyszer szívesen elmennék veled egy ilyen fotós kiruccanásra (bár nekem csak egy gagyi bridge gépem van).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Máté ! Köszi ! :)
   Persze, megoldhatjuk... Küldj egy levelet priviben megbeszéljük...

   Törlés