kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. május 12., vasárnap

Vigasz...

A múltkori "baklövésem" után mérgesen hátat fordítottam a vércséknek, úgy döntöttem ezen a hétvégén máshol keresek vigaszt. Őket meg fotózza le aki akarja, de én ugyan még egy megabájtot sem pazarolok többet rájuk...grrrrrr !!!!!!
 Szerencsére már arra a szintre értem a természetfotózásban, hogy válogathatok a helyek közül, ahová a hosszú évek alatt felépítettem (-tünk) a fotós leseimet.
 A legnagyobb "Ász" természetesen a Szecsői tó, ahol a vízen úszó , vízszintkövető lesünk figyelget kifelé a tó közepéről, várva hogy csónakkal beevezzünk és egy jót fotózzunk belőle..  Tudtam, hogy ezelőtt két héttel igen érdekes látvány volt a tó és vele együtt a leskunyhónk...:



A látszat ellenére a sárga vízi repce alatt, kb 1,5-2 méter víz található, ám a les megközelítése és a belőle való fotózás természetesen lehetetlen...
 No de ezek a két héttel ezelőtti állapotok voltak.Tegnap délután gyorsan motorra pattantam és kilátogattam a leshez, hogy megnézzem mi az újság...
A tulaj időközben levágta a vízi repcét a tavon körben, csak belül a tó közepénél hagyott meg egy jó széles sávot, amelyben a madarak megfelelő búvóhelyet találnak maguknak, nekem pedig remek hátteret nyújt. Azaz nyújthat, ha kijövök holnap fotózni...ám a levágott vízi repce, elhasalva ugyan, de a les 20m es körzetében lehetetleníti a fotózást. 10 perc gondolkodási időt adtam magamnak, aztán úgy döntöttem hogy a felhős idő ellenére holnap kijövök. Ez pedig azt jelentette, hogy a levágott repcét még ma el kell távolítsam a les közeléből.... Nem volt mit tenni, beeveztem, gatyára vetkőztem és a másfél méteres vízben bakancsban közlekedve szépen kihordtam a sárga növényeket a nádfalhoz...:) Csak reméltem hogy nem lát senki...:egy idióta, gatyában a hideg vízben hordja ki a gazt mindenféle magyarázat nélkül !!???.......:D

De nagyon is hogy van magyarázat ! A legideálisabb fotózási feltételek megteremtése ! Ennél komolyabb indokot nem is lehet felhozni..:))
..
A hajnal természetesen a lesben talált. Sajnos az időjárás nem volt hozzám kegyes, felhős, buta idő volt, normális napfelkelte nélkül..:(
A madarak is csak annyit mozogtak, amit feltétlenül szükséges...:(  ezt sem mindig a lesem körül.
Aztán végre egy vörös gém szállt balra a most feljövő nádfalhoz:



Szemközt egy kis sziget volt vízi repcéből, reméltem hogy csak belemegy valami... Egy szárcsa tette meg ezt a szívességet..:



Vártam hogy a nyílt vízen szemben is jöjjön valami, hiszen itt gondoltam a legjobb hátteret , amit a tó közepén lévő meghagyott repcesáv ad.  Egy cigányréce közeledett felém, de épphogy lőtávba ért, már el is kanyarodott... Azért megörökítettem őt is..:



Jobbra tőlem pedig szintén egy kicsi sziget volt, ez már levágott repcéből. Lassan fújta a szél a vízen, növényekből összeállt szerkezete megfelelő pihenőhelyet nyújtott a madarak számára:



A nyílt vízen aztán végre lőtávolba jött egy búbos vöcsök. A gyenge fények ellenére még 1,4x vel is szép habitus képet tudtam róla készíteni. Szeretem ezt a madarat ! :



Végre komolyabb préda közeledett ! Egy vörös gém a les mögött húzódó nádas szélében keresgélte reggelijét, miközben egyértelműen felém közeledett ! No, ha ez így marad, egészen a lesig jön ??



 
Itt épp felborzolta a haját....a kis borzaska...:))
 
 
 
 

Gyönyörű madár, és igen ritka. Itt a tavon van 1-2 pár, de nagyon félősek, szinte soha nem kerülnek lőtávolságba az objektív elé. Ez pedig most közeledik ! Azaz közeledett....grrrrr 
Mondom én hogy félősek....:(


Ám semmi pánik, sőt ! Az épp felszálló madarat követve , remek röpképet készítettem róla! :



Alig ocsúdtam fel a vörös gém varázsából, amikor is tőlem jobbra hangos csobogásra lettem figyelmes. Mivel épp a gépemre voltam tapadva, egyből odafordítottam a felszerelést is. Egy szárcsa iramodott meg a lesem másik oldalától a tó közepe felé. Gyors lekövetés , fókuszálás aztán már szólt is a sorozatlövő...:)) :


AZt hiszem a nap képe ez lett ! Egy sokszor látott, de általam még soha sem fotózott tipikus "szárcsa mozdulat".  Nagyon örültem neki.
Úgy igazából az egész napnak. Ahhoz képest hogy a nyers napsütést még csak nem is igen láttam, ezekkel a szűrt fényekkel és a hálás vízi madarakkal egészen jó kis fotózást hoztunk össze...:)  Nekik hálás köszönet a mai reggelért , a vércsék meg pukkadjanak meg ahol vannak!

4 megjegyzés:

  1. SZUPEREK lettek a képek!!!
    A legutolsó valóban nagyszám lett és a vércsék szerintem is megpukkadhatnak! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Timi ! Végre összejött valami...:))

    VálaszTörlés
  3. Most biztosan kiakadtok, de én szeretem a vércséket, szóval ......remélem nem pukkadnak szét!
    Azért még megnézhetem néha ezt a blogot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyefene...:)
      Sőt...hamarosan szemtanúja lehetsz a békülésünknek...:))

      Törlés