kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2012. június 17., vasárnap

Fordulat...

Egy "kis" fordulat állt be a tavakon. Érthetetlen módon a víz szintje nem hogy nőtt, hanem tovább csökkent. Ilyet itt még nem tapasztaltam...de úgy gondoltam itt az ideje, hogy az 1. tavon lévő vízirepce nyújtotta sárga hátteret kihasználjam. Sajnos elkéstem... A citromsárga háttér időközben zöldre váltott. Sebaj !
A pár héttel ezelőtti "hordós okosságom" egyik werkfotója ez:

Mint írtam , anno győzött a felhajtóerő...Tegnap ezért aztán -felvértezve pár heti negatív tapasztalataimmal- újabb vad ötlettel álltam magam elé, hogy ezt a helyet fotózhatóvá tegyem:  a mobil lessátramat teszem be a vízbe a nádas elé. Hát így is lett...
Ma hajnalban mellcsizmában már sötétben botorkáltam a sátorba, melybe egy "kényelmes" széket helyeztem el... Sok cuccot nem vihettem, mert ültömben a mellemig ért a víz, csak az állvány és a gép, na meg ami a felső zsebembe befért :1 db nagylátó obi, és 1 db konverter.

A hajnal ma is nagyon szép volt, felkelő nappal, párával, ahogy a "nagykönyvben" meg van írva.




Sajnos a madarak kissé bealudtak...Egyetlen madár sem érkezett lőtávolba amíg ez a csodás fényjáték tartott..:(   Később se tolongtak, így volt időm kicsit szétnézni/fotózni magam körül, micsoda luxusban készítem képeimet...:)  :

Az biztos hogy fontos a megfelelő perspektíva...:




és a jó kilátás a sátorból...:


Kérdőjelekkel a fejemben nézelődtem, nem értettem miért kerülnek el ma reggel a madarak??

Aztán végre egy szürke gém csak megsajnált és leszállt elém....:



Aztán rájöttem hogy egy fenét sajnált meg, csak valami mozgást látott fentről...:

...óvatosan lépegetett......



...majd hirtelen lecsapott.....:


...és igen !  Egy gyönyörű tükörpontyot fogott ! :

...
pár métert diadalittasan vitte magával, majd mohón elnyelte ..:



Alig ocsúdtam fel a nagyszerű élménytől, a jobb oldalamon az a madár közelített, amely miatt titkon kijöttem..: A kis kócsag

Pontosítva nem is egy, hanem két pár madár érkezett, egymással rivalizálva, perlekedve tartottak felém:



Végre az egyik egészen a közelembe érkezett... Remek fényekben , remel háttérrel , remek madár ! Kell még több???

Kell !  Egy mozdulat, egy váratlan történés, egy ...egy valami...
.....
Akkor tessék, egy kis "fazonigazítás" !

Örültem a szépséges madaraknak, melyek egész közel mentek el a sátram előtt. Folyamatos mozgásban voltak, csak keresgéltek meg keresgéltek....

Távozásuk után egy barna rétihéja is bebizonyította , hogy egész jól sikerült álcázni a lesem, közvetlenül felettem húzott el, anélkül hogy megijedt volna, még a gyűrű is jól látszik a lábán..:


Ezután némi csend, majd egy újabb szürkegém adott okot pár kattintásra.

Egy elkapott pillanat fejrázás-borzongás után..:


 ...és egy kis keresgélés, a vízinövényzet között, "ha nincs nagy hal, jó a kicsi is" alapon...:


majd ahogy jött, ment is..:


Összességében azért remek nap volt, leszámítva a kényelmetlenségeket, meg a zsibbadást, de hát ez a szakma velejárója...:)

.......

Este egy közeli rétre mentem ki egy barátom ajánlásával. Ez egyike azon ritka legelőknek, ahol még ma is megtalálhatók az immáron védettséget élvező ürgék. Még nem volt szerencsém fotózni őket, így különösen érdekes volt a találkozás.:


Hazafelé a tó járt az eszemben, még sohasem fordult meg a víz terjeszkedése. Baljós gondolatokkal gurultam hazafelé, vajon fotózunk még idén a vízi lesünkben ??



9 megjegyzés:

  1. A gémes képek(különösen a rázós) eszméletlen jó...volt extenderezve?

    VálaszTörlés
  2. Köszi Sanyi ! Igen, az 1,4x volt rajta, de bírja a kicsike...:)

    VálaszTörlés
  3. Ja, a rázós kép lett a legbrutálabb..
    De nem azt mondtad, hogy kiszáradt az egész tó rendszer?

    VálaszTörlés
  4. Mára igen...:( Amikor ezeket fotóztam, még volt bőven víz..

    VálaszTörlés
  5. örömmel látom az új fotókat, fantasztikusak

    Lelkes Ödi

    VálaszTörlés
  6. Jó ötletnek tartom a lessátor+mellescsizma verziót. Szép fotók! Nekem olyan kételyeim támadtak viszont, hogy amerre én járok fotózni, nagyon süppedős az iszap és félek, hogy ha még mikor sétálok be a kiválasztott leshelyre nem is, de mikor le szeretnék ülni a lesbe székestől belesüppednék az iszapba. Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?
    Olvastam a legújabb bejegyzést, sajnálom a tó kiszáradását, (sajnos) meg tudom érteni.

    VálaszTörlés
  7. Tomi ! Én általában az iszapban hasalok , azaz fekvő lessátrat használok, alá tófólia+pokróc. Ezzel jó a perspektíva is + a nagyobb felület miatt nem süllyedsz el annyira, kevésbé feltűnű a semmi közepén és 4-5 órát benne lenni kényelmesebb fekve mint ülve. Csak vigyázz el ne aludj...:) M

    VálaszTörlés
  8. Ez a fajta módszer már jól ismert a számomra, annyi a különbség, hogy én nem tófólia+ pokróc verziót alkalmazom, hanem egy félig felfújt alvó matracot (nem strandolós gumimatrac, hanem annál vastagabb, erősebb gumiból készült, valamint jóval szélesebb) + polifoam kombót, ezt fekvőlesben. A kérdés, hogy mikor mellkasig ér a víz mikor ülsz a székben, a szék lábai nem süppednek bele az iszapba? Ez a módszer új lehetőségeket nyújtana. A fekvőles jó, de korlátai vannak.

    VálaszTörlés
  9. Tomi: Ja, igen !! Nem tudom miért asszociáltam hirtelen a fekvőre... Szval ezt a dolgot csak most próbáltam ki: Van egy saját magam által készített (terep "ponyvavászon" anyagból és tetőlécből) ülős lessátor, ezt tettem le előző nap a vízbe. Hajnalban beültem egy forgós irodai székbe, aminek alul vagy 5 irányba ágazik el a lába, ez elég nagy felület ahhoz hogy ne süllyedjen el. (leg. is alattam nem süllyedt..) A felhajtóerő dolgozik rajtad is, nem leszel olyan nehéz mint a parton. Rohadt kényelmetlen, kezeidet fel kell emelve tartani, alig tudsz magaddal vinni valamit is, és én pl az állványom lábának gumi végeit azóta is siratom...az iszapba maradtak..:(

    VálaszTörlés