kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2010. december 7., kedd

Az etetőnél...

Decembert írunk. Annak rendje és módja szerint beköszöntött a hideg. Kb 2 hete már hogy etetem az átalakított erdei lesem környékét. Eleinte alig jöttek a madarak, pár napja viszont leesett az első hó is, és ez mindent megváltoztatott... Szegénykék nehezen találnak táplálékot a hótakaró alatt, bár valljuk be, etetés nélkül sem halnának éhen, a könnyű csemege mégis messziről az objektívem elé csalja az állatokat. Egy belső "kameraállás" a lesből...:Még sok csiszolnivaló van a les környékén (beszállófák, háttér, függöny stb) , de azért pár szép képet már sikerült készítenem:


A les egyik nagy előnye a régihez képest hogy nagyobb a kilátás az erdőre. Ennek köszönhetően vettem észre a szemközti dombról közeledő őzet:Láttam rajta hogy sovány és hogy lassan mozog, de csak a kép nézegetésekor láttam , hogy dróthurok van a nyakán... Inkább nem mondom ki érzelmeimet melyek ezt a világot jellemzik, ezt mindenkinek a fantáziájára bízom, nem szalonképes. Milyen szörnyszülött képes erre? Vajon tudja milyen nyomorultul pusztul el így az állat? Talán ha saját bőrén érezhetné....
(idehaza szóltam vadőr barátomnak, talán ennek a jószágnak megváltás lenne a golyó és ő talán leszedi a többi valószínűsíthető hurkot...)
...
...
Alig ballagott el az őz, szinte ugyanott jelent meg egy róka... Fantasztikus kép lehetett volna,ahogy a csillogó fehér hóban téli bundában figyel...., ha épp nem az objektívem cseréjével vagyok elfoglalva.. Hiába cincogtam, rókám rám sem hederített...rövid szimatolás után elment.
A lesem másik nagy előnye, hogy a jobb oldalán van egy üveg nélküli fotózási lehetőség is. Ezt az ölyves képet így készítettem:Alapjában véve az első alkalmam volt ebben a lesben, mégis elég sok mindent láttam , még ha jó kép nem is mindenről született. A megfigyelt fajok:
szén-kék-barátcinege, mezei veréb, citromsármány, meggyvágó, szajkó, zöldike, őszapó, vörösbegy, fácán, fekete rigó, egerészölyv, karvaly, nagy fakopáncs, róka, őz, na és két kóborkutya...:(

4 megjegyzés:

 1. Szép képeket készítettél, jó lesz az új lesed!
  Nagyon tetszik az ölyved, igazi címlap kép. Grat!

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörű fotók!!!!!Olyan jó volt nézegetni őket!Szegény őz!:( Milyen jó,hogy talán a vadőr tud rajta segíteni....remélem.
  Csodaszép a Teremtett Világ!

  VálaszTörlés
 3. Gratula a lesen készült fotókhoz és élményekhez.Az kis sutát én is nagyon sajnálom.
  Szép fényeket kíván KLali Futusz Pusztaszabolcsról.

  VálaszTörlés
 4. Szia Miklós!
  Hihetetlen szépek a képeid!! Most akadtam az oldaladra, irigyellek, hogy ennyi időt tudsz a természetre fordítani. Sajnos nekem csak néhány hétvégi nap és néhány kirándulás adatik meg lányaimmal. Hallasz még felőlem. Ha tehetem én is próbálok képeket készítgetni, de amit itt láttam...
  Péter

  VálaszTörlés