kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. április 21., vasárnap

A tavasz hangja..

Ha megkérdeznék,  hogy mi jut eszünkbe pusztán hangilag arról, hogy pl. "kutya", bizonyosan mindenki az ugatásra asszociálna. No de mi jut eszünkbe hangilag arról, hogy "tavasz"?
...
...
 Madárcsicsergés ? Tényleg? Na jó , de melyik?
 Számomra a tavasz egyértelmű hangja a fácán kakatolása. Mert előtte nincs, utána sincs (gyengén...) , tavaszi zsongásba bele kiáltó hangja pedig egyértelműsíti mindenkiben: Végre tavasz van !
Fácándürgés időszaka ez, amikor a kakasok , a riválisok és a tojók számára is meg akarják mutatni jelenlétüket.

Régóta szeretnék egy igazi dürgő kakasos képet,  végre most jött el az ideje , hogy időt és energiát is szánjak a dologra. AZ első lépés ugye a "piackutatás"... Mi mozog, hol mozog ? stb..
 Szerencsémre ezt jól szinkonba tudtam hozni, az esténkénti "Motorozás a kisfiammal" című tevékenységgel... Szerencsémre 2 : találtam is egy közeli ígéretesnek tűnő helyet. Egy kis nádas, egyik oldalán búza, másikon kis rét. Kifigyeltem, ahogy a búzába két kakas is sunnyogva araszolt, hogy alkalmanként fel-felegyenesedve, a messzeségbe kiáltsa: "ÁÁA" ...
Remek környezetet ad a búza tábla, ide fekszek ! 
..
Az első hajnal teljes kudarc...madarat sem láttam..hallani is csak alig a nádas túlsó oldaláról... Valahogy idén nehezen inult be a dürgés...Összességében végül az elmúlt 10 napban 3 hajnalt és 5 estét feküdtem kint.  Esténként mindig a búzában voltak, de ha hajnalban kifeküdtem ide, akkor meg a rétre mentek...grrrrr  Ha láttam is őket, csak igen messziről...
Valahonnan innen indult a project az első napokban...
Fácán a tájban...:




Aztán volt , hogy közelebb is jött, dürgött is...:


...próbáltam a felszerelést is tuningolni, de ez sem igazán segített..:



Már már fogytán voltam a türelmemmel és az erre a projectre szánt idővel, amikor úgy döntöttem még egy utolsó hajnalt beáldozok...nem a kedvencem a hajnali 4 órási kelés....:(
A nádas túloldalára megyek, innen jön a több hang... bár itt a fények csak később sütnek be, de hátha jobb mozgás lesz...közelebb kell kerülnöm!

Már sötétben a sátorban feküdtem, egészen a fűben....kell a jó perspektíva...
Valóban, itt mintha több kakas is szólna, sőt, egyet látok is ahogy ballag fel a dombra...:



A dombtetőn aztán elszólja magát..:



Hát persze hogy nem vagyok elégedett ! Semmitmondó képek, nekem több kell !
Csak jönne le a rétre....
..és jön is !! , de a hatalmas fűben az amúgy is megbújó madarat, alig látom, nem hogy fotózzam...:


Muszály 2x t használnom, mert valahogy nem akar közelebb jönni. Állványomat rángatom felfelé óvatosan a vizenyős fűből, muszáj feljebb emelnem a felszerelést, mert a nagy fű mindent eltakar..


Közben feszülten figyelek, mikor egyenesedik fel végre....
És igen !:




Ez már hasonlít arra, amit szerettem volna...:



Sajnos még így is messzi van...persze azonnal elbújik a fű alá... Várok.. Próbálom kitalálni, hol bukkan fel újra...
Aztán egy kicsivel közelebb újra meglátom...



Na eza az ! EZt a távot vártam, fények rendben, felém fordul ,remek ! , kiálts ! , ...és kiált...


de kiáltozás közben elfordul ! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:



Ez volt az egész fácános project legutolsó és legjobb képe. Szerencsére megvan a szeme....előtér, háttér is rendben, a 2x ő is elfogadható ilyen jó fényeknél...ám nekem mégis maradt pici hiányérzetem ... Talán pont annyi, hogy jövőre ismét belevágjak a tökéletes kép kergetésébe...
..
..
..
Amint hazafelé a mérlegemen gondolkodok (7 alkalom kontra dürgős képek..) egy pici sárga pontot veszek észre a búzában. Bizalmas kismadárka a sárga billegető. Nem kéri , hogy hajnalban keljek, úri fotós módjára, kocsimból fényképezem..:





Szép kismadár, könnyű préda. Szinte rosszul esik, hogy ilyen "olcsón" adja magát. De ha mindenáron fotózkodni akar, hát nem bánom !

 Nem úgy mint a kakasok...akik idén kikerülték sátramat...
A képeimnél egy dolog biztosan többet ér: a tapasztalat, amit ennyi alkalomból szereztem, hogy jövő tavasszal megcsináljam róluk a "Tökéletes dürgős képet"...:)


2 megjegyzés:

  1. Lehet mindenkinek más a véleménye a tökéletes képről, de szerintem ezek is azok! :o)))
    Nekem legalábbis :o)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Timi ! Ismét sikerült zavarba hoznod..:o)))

    VálaszTörlés