kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2012. december 9., vasárnap

Élesben...


"Hétvégére nyugat felől egy újabb ciklon éri el hazánkat, melynek hatására országszerte 20-25 cm hóra és hófúvásokra számíthatunk..."
Ilyen és ehhez hasonlókat hallottam már egész héten a rádióban...ráadásul a hét elején leesett az első hó.....lassan telt az idő a hétvégéig..:)
Szombaton semmi, csak a fagy. Sebaj, úgyse tudtam kimenni, csak a les tetejének javítására volt időm...

Ma reggel kissé csalódottan néztem ki az ablakon: elmaradt az újabb hólepel...:(
Azért megyek. Kissé késve értem a leshez, már világos volt. Két ölyv repült föl a reggelijüktől.
Cserébe hoztam nekik új falatokat...ez lett a vesztem...

Gyors pakolás, minden a helyére, majd várakozás... Alig telt bele 15 perc, máris jöttek az első vendégek, a szarkák. Kicsivel később rá pedig az első egerészölyvek :


Ketten még elvoltak békében, ám érkezett egy sötét színezetű példány, ami nagyon ki akarta magának sajátítani a húst. Fenyegetően közelített:


Igazi csata nem volt, csak amolyan műbalhé...de majd csak alakul ez ! 
Az ölyvek közé a szarkák minden szívfájdalom nélkül furakodtak be, a lomha ölyvek már nem is akarták őket elhessegetni, egy egy falat bőven jutott nekik is. Inkább egymással perlekedtek..:


Közben újabb ölyvek jöttek és a fények is kezdtek alakulni...:
Sajnos rá kellett jönnöm, hogy a hús amit reggel tettem ki, nincs eléggé összefagyva, így a madársereg (mert 6-7 szarka meg 4 ölyv már sereg..:)  )  jobbra balra cibálva szét tudta azt húzni és látszólag békésen eszegettek egymás mellett. Órákig néztem őket, ujjam az expo gombon, de semmi. Aztán egy váratlan pillanatban mégiscsak berobbant a puskaporos levegő, szerencsére résen voltam..:


Végre ! Hát ilyesmi képekért jöttem... Na meg a rétisasért, aminek "se híre se hamva"...:(

Aztán a nagy veszekedésnek hamar híre ment a tavak körül, kezdett nőni a fajgazdagság. Először egy dolmányos varjú közelített a maga óvatos lépteivel:
Majd egy holló nem bírt a kíváncsiságával, igaz gyanakvón csak messziről figyelte az eseményeket:Ölyvek jöttek mentek:...beszálló fára ültek...:

Ez olyan egész szigorú lett..:)  :
..majd ami engem is meglepett, az a dél körüli csend után 6 ! db szürkegém érkezése.Na lesz itt nemulass mindjárt , gondoltam, de a szürkék igen óvatosak voltak és nem mertek újjat húzni az egerészekkel. Azért kisebb összezördülések voltak köztük:

Itt pl párban perlekedtek :
De jellemző volt hogy saját fajtársaikkal akaszkodtak össze:Sajnos "ölyv kontra szürke" fotót nem készítettem, mint ahogy a hőn áhított rétisas sem jelentkezett fotózkodni... De hát ezek nem jönnek az egyik pillanatról a másikra...soksok "munkaóra" szükségeltetik még hozzá...
Remélem hamarosan majd beszámolhatok ilyenkről is, addig is ezzel a lemenő nap fényében készült csoportképpel búcsúzok, ami kb a mai nap legjellemzőbb pillanatképe volt:11 megjegyzés:

 1. Nagy kaland és gyönyörű akciók. Főnyeremény a lesed! Gratulálok!

  VálaszTörlés
 2. Köszi ! :)
  Sokat kellett kínlódni vele, de gondos tervezés és nehéz építőmunka után édes a fotózás a melegből hasalva..:)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szuper képeket készítettél!!!
  Nálunk sincs hó...pedig valóban beharangozták... de majd karácskonykor! :o)

  VálaszTörlés
 4. Hát be kell valljam elég sárga lettem! Grat!

  VálaszTörlés
 5. Hát Miklós! Ez PERFEKT!!!!!!!!!!!!!! Grat!

  VálaszTörlés
 6. Köszi Timi !
  Intézek Neked havat Karácsonyra ok? :)

  VálaszTörlés
 7. Tihamér, Tamás: Köszönöm Nektek a kommentet ! Még odébb van a perfekttől, de alakul...Kicsit csiszolgatnom kell még a távokon meg jó volna friss hó hogy amikor balhéznak, csak úgy szikrázzon a levegőben..::)) Igazából az ölyv kontra gém-re vágynék nagyon, na meg a rétisasra...

  VálaszTörlés
 8. Milyen messze van a lesed az etetéstől?

  VálaszTörlés
 9. Az élményen túl rengeteget lehet tanulni a képeidből. Én inkább nézni és persze festeni szeretem a madarakat, de ezek a pózok, helyzetek bámulatba ejtenek és legszívesebben máris fognám az ecsetet és hajráááá...

  Köszi Neked, táncoslábú rétisas kereső :)

  VálaszTörlés
 10. Miklós, azt kell mondanom a szerencse nálad van. Madárseregtől zajos a lesed. Esetleg ha lenne a lesről is kép, szívesen megnézném. Illetve kíváncsi vagyok, mivel fűtesz a lesben. Gratulálok

  VálaszTörlés
 11. Károly ! Elvileg van kép egy pár bejegyzéssel alább.. Fűtés ? Nem kispályázok ! Háztartási gázpalack+ szieszta. Ez a meleg titka ! :)
  Némi szellőzés kell hozzá azért...
  Köszi !

  VálaszTörlés