kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2012. május 6., vasárnap

Üstökös....

Régi tervem, hogy az alkalmanként nyíló vízirepcében madarakat fotózzak. Ez az erősen citromsárga vízi növény csak akkor virágzik, és ezzel nyújt nagyon szép elő és hátteret, ha tavasszal a tóban kevés víz van. Erre most az egyes tó a legalkalmasabb, ezért ide terveztem egy hordót lerakni a vízbe és ebből fotózni. Őrült ötletnek tűnik, de számomra csak a végeredmény számít...:) Sajnos ez máshogy nem kivitelezhető...azaz így sem... Hiába dolgoztam vele órákat, mindig győzött a felhajtóerő és a víz a hordó köré levert cölöpeimet a hordóban lévő víz kimeregetése után könnyűszerrel rúgta el magától...:( Hazafelé bosszankodva ügyetlenségemen, egykedvűen néztem a fogyó félszigetet a másik (repce nélküli) tavon , fotózásaim egyik korábbi helyszínét. E közben észrevettem egy különös madarat, ami nem illeszkedett bele a jól megszokott itteniekbe. Nagy kócsagnak túl kicsi, kis kócsagnak túl "piszkosfehér".. Távcsövem segítségével könnyedén azonosíthattam: Üstökösgém ! Itt eddig sosem látott madár... Egy ilyen ritkaság mindig lázba hozza az embert, ezért ma hajnalban már a félszigeten voltam a sátorban, hátha tartja a területét egy darabig... Gémünk napfelkelte után jelent meg a nádfalban, észre sem vettem hogy honnan lépett elő..:
Óvatosan lépegetett, néha el-elkapott egy egy "valamit"...csakhát mindezt igen messze...:( Eltelt vagy másfél óra is, mire egy hirtelen ötlettől vezérelve, beszállt a kis félszigetre, pont elém ! :
Egyre közelebb jött ! Ez a fotó egy teljes vágatlan képkocka róla. Gyönyörű madár ! :
Aztán pár gyors lépés után elkapott valami szúnyogfélét...:
Aztán amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is tűnt...pont mint egy üstökös ! Nekem pedig megmaradtak a szép képek és a fotózás életreszóló élménye... Vajon találkozok még valaha üstökössel ??

4 megjegyzés:

 1. Mi volna a hordóval a célod? A vízhatlanság? Milyen mély a víz, ahova beálcáznál? Mellcsizma és egy szék nem volna elég?

  VálaszTörlés
 2. Azta!!! Micsoda képek!!! Még én se láttam sose ilyen madarat...:o) Köszi, hogy megmutattad!!!

  VálaszTörlés
 3. 80cm. Mellcsizmába 5-6 óra alatt szétfagyok..:( Ahhoz még sztem hideg van hajnalban. A cél az ez lett volna, de máshogy kell megvalósítanom...

  VálaszTörlés
 4. Nálunk, erre a Kecskeméttől nem messze, Tisszaalpáron, Lakitelek(Tőserdő) és környékén a vizes élőhelyeken viszonylag gyakorinak számít az üstökösgém. Tavasszal és nyáron mikor kimegyek, majd mindig találkozom vele az Alpári réten, és a morotvák akadói között, de értékelhető fotót nekem is még csak most áprilisban sikerült róla készítenem.
  Gratulálok az észleléshez, szép fotók! :)

  VálaszTörlés