kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2012. március 11., vasárnap

Félsziget

A múltkori megfigyelésem a tónál nagyon nem hagyott nyugodni... Főleg a csörgő réce ami mozgatta a fantáziámat, de jó lenne megfotózni ! Persze egy ilyen tónál nap mint nap érkezhet vmi új vendég...
Tegnap délután kimentem a tóhoz és járattam az agyam. Miként tudnék a madarak közelébe férkőzni. A tóba van egy benyúló félsziget, egyértelműen ezen mozognak a madarak, valahogy ide kellene bejutni... A bejárata szóba sem jöhet, hosszú sűrű nádason kellene átverekedni magam. Az egyik oldalon a gátat viszont "csak 20m" víz választja el a félszigettől, úgy gondoltam most nappal megpróbálom, ha megy, menni fog sötétben is.
Mellcsizma fel és elindultam a vízbe. A víz nem volt veszélyes, kb hasig ért. Viszonylag könnyedén átjutottam , majd következett az iszap... Ez már nehezebben ment, de a múltkori gulipános iszaphoz képest gyerekjáték volt. Nos, rendben. Akkor holnap jövök !

Ma hajnalban már 5 kor a tónál voltam. Ami tegnap egyszerűnek tűnt napfényben üres kézzel, az most igazi kihívást jelentett a sötétben ennyi poggyásszal.
A lessátor alá vízzáró fólia, pokróc és egy takaró került, a megfelelő "komfortérzet" kialakítása végett. Elhelyezkedtem. Bőven volt még időm. A holdra pillantva baljós felhőket láttam..:Csak nem esik meg velem az a csúfság, hogy nem lesz felkelő nap ???

Aztán kivilágosodott, de nemhogy felkelő nap, de még madarak sem jöttek. A másik tavon hallhatólag komoly kacsamennyiség ébredezett, de az én tavamon semmi. Érthetetlen !

Ahogy így töprengtem balsorsomon, egyszer csak feltűnt hogy a szemben lévő füves részen mintha az előbb nem lett volna ott az a kis folt. És valóban ! Objektívembe tekintve egy rejtőzködő fejet vettem észre, mintha kisnyúl lett volna:Nem kis nyúl az, hanem szalonka ! Méghozzá a sárosabbikból: Sárszalonka ! :
Nem is egyedül volt, hanem vagy hatan. Szépen előbújtak rejteket adó fűcsomójukból és hosszú csőrükkel elkezdték "szondázni" a sarat, szedegették ki belőle a számukra értékes eledelt. Igen vicces látványt nyújtottak, nem győztem kattogtatni:
Miután szalonkáim szépen kiballagtak a látómezőmből, körülnéztem. Egy zöld küllő vagy feketeharkály szerű hang forrását kerestem, amit végül a szemben lévő öreg fákon találtam meg. Igen, párzáshoz készül a rétisas pár. De jó őket újra látni !:Aztán szépen lassan csak kezdett beindulni az élet, hattyúk, szürke gémek, récék érkeztek. Már csak a nap hiányzott...:

Most készítettem el életem első használható bíbices képét is, amely madárka egy seregélycsapattal érkezett. Ő az egyike a legkorábban hazatérő vándormadarainknak:

Láttam már egy ideje, hogy egy cankókból álló csapat közelít felém, de csak lassan lassan kerültek a látómezőmbe. A csapat zömét a piroslábú cankók adták. Örültem nekik, ezt a fajt még nem sikerült fotóznom:
Az egyiknek meg is volt a véleménye a munkámról...:) :Ezután megpillantottam az év első barna rétihéjáját. Épp egy "valamit" szedett ki a vízből, de mellényúlhatott mert rögtön vissza is ejtette a vízinövényt. A két réce biztonságos távolból figyelte. Érdekes kis "tavi jelenet" volt:
A "komoly" dolgok tőlem jobbra vagy 80m re történtek. Kisfiam egyik mesecíme jutott eszembe róla: Kacsakalamajka :

Itt voltak a hőn áhított csörgő récék, kár , hogy nekem róluk "csak" ez a kép jutott.
Sajnáltam hogy ma a nap nem segítette a munkámat, de azért elégedetten vágtam neki a kocsihoz vezető marasztaló mocsárnak...

11 megjegyzés:

 1. megérte kimenni, nagyon szép képek lettek :D

  VálaszTörlés
 2. Köszi a sok gyönyörű képet!!! Milyen vállalkozó szellemű vagy te, hogy így nekivágsz a "hasig érő" víznek!!! :o))) De valóban megérte!

  VálaszTörlés
 3. Szia Miklós!!

  Szép napod volt , a récék meg majd jönnek :)
  A szalonkák és a réti biztosan kárpótoltak . Mi is lent voltunk a 3-as tavat leengedték , vártuk hajnalban az iszapban fekve a godákat , de nem jöttek csak a cankók . Feltettem őket a blogomra , ha van kedved nézd meg . Tibi

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jó kis napotok volt, jó az a tó nagyon..
  A réti folytatására kíváncsi lettem volna..:)
  köszi!

  VálaszTörlés
 5. Köszi Timi !
  Néha vannak őrült pillanataim...:)

  VálaszTörlés
 6. Köszi Józsi !
  Boldog névnapot ! :)

  VálaszTörlés
 7. Szia M!

  A sárszalonka nagy kuriózum!!
  A fekvő lessátor saját gyártmány, vagy készen vetted?
  Azért kérdezem, mert most akarok csinálni, vagy venni egyet és a tapasztalataid érdekelnének!

  VálaszTörlés
 8. Jó kis nap volt, gratula a szalonkákhoz! És úgy összegészében a teljesítményhez... :)
  Engem is a fekvőles érdekelne, mint Sándort. Tudnál esetleg részleteket írni a szerkezetről?
  Előre is köszi!

  VálaszTörlés
 9. Hát hogy őszinte legyek, nincs fekvő lessátram...:( Ez az egyik haveromé, tőle kunyiztam el. Amugy egyszerű szerkezet, 4 db félkör alakú fém pálca "beleintegrálva" egy terepszínű anyagba. A kialakítása viszont nagyon jó, én ha veszek, csak ilyet veszek. Az tetszik benne, hogy az obit 180 fokban bírod elöl mozgatni, és oldalra is van 2-2 kukucskáló nyílás. Tehát szinte mindent látsz magad körül és 180 fokban fotózhatsz. A típusát sajnos nem tudom.

  VálaszTörlés