kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. november 24., vasárnap

A közelmúltban 1.

A közelmúltban több olyan napom is volt, amit magában külön bejegyzésre nem tartok méltónak, ám mégis van benne valami, ami miatt meg kell emlékezzek róla...ha más nem a sok hiába való munka, vagy a sztori egyéb érdekessége miatt...

2013 szeptember 28.

Szép napos időt ígértek aznapra is az időjósok, ezért még nem adtam fel a "madár a hajnali párában és felkelő nap fényében" c. kép hajkurászását.  Minden a szokásosnak indult...hajnali kelés, indulás, érkezés a tóhoz... Aztán odaérve amikor kiszálltam hogy kinyissam a "Mennyország kapuját" , hirtelen egy nagy fehér foltra lettem figyelmes a kocsi mellett...: Egy nagy kaukázusi kutya !
Bakker ! Naneee! Odajött az ajtóhoz...szimatolt... Lassan résnyire nyitottam az ajtót, mint a mesében a kecskegidák a farkas érkezésekor....nem tudtam mit tenni, lépnem kellett!  Egy kutya nem állhat a természetfotózás útjába, még ha ekkora méretű , akkor sem !  Szimatolt....én meg figyeltem ....és lassan, sok-sok "jólvankutyukázás" közben kidugtam a kezem....hagy lássa milyen jóbari is vagyok....:)
Gyorsan ráébredtem, ez nem az a szörnyeteg, aki a reggelijének gondolt engem, annak ellenére hogy nagy és igen éhes lehetett.. Kapu kinyit, kocsi beáll, indulás tovább....
Igenám, de a kutya jön utánam ! Na ekkor megálltam és stílust váltottam: "Nembujszhaza!!! "
Nem bujt...:(((   Kicsit távolodott de megállt 20m re, ha felé mentem, elfelé ment, ha elindultam, jött velem.... Sajnos ez a manőver egészen a lessátor felállításáig tartott...:((   Gondoltam hátha elmegy, nem ment. Egész reggel ott gubbasztott velem a parton a sátortól 10m re ! :






Csoda hogy egész reggel nem jött semmi a 100m es közelembe ??? 
Ezeket a halászgató-kergetőző danka sirályokat is a tó közepéről "lőttem ki" magamnak...szépek, de nagyon kicsik...:(


A reggel csodás volt, de eredménytelen...így aztán korán elindultam haza, azaz indultunk...:) Jött velem "ő" is ! Hátha én leszek az új gazdi, aki mindenféle finomságokkal kényezteti majd... Reménye egészen a fő útig és úgy 50km/h ig tartott...:)



2013 október 28.


Hajnalban baktattam az erdő felé, amikor is egy réten egerésző valamire lettem figyelmes ! Közelebb lopóztam, ekkor láttam: vadmacska !!  Rácserkeltem a vizes fűbe, amikor is elkezdett kergetni egy egeret, éppen rávetette magát ...amikor is.....lekövettem és profi módjára lőttem :)  ! :





Akár így is felvezethettem volna ezeket a fenti képet, de soha nem hazudnék olvasóimnak.., ez csak egy kis tréfa volt...:D
Egyrészt a vadmacska nem túl gyakori, másrészt leginkább éjszakai életet él, így még kevesebb az esély rá, hogy ilyen képek készüljenek róla.
A fenti fotók egy telefonhívással kezdődtek, melyben Robi ,a helyi vadőr cimborám mesélte lelkesedve, hogy csapdája vadmacskát fogott! Természetesen azonnal a helyszínre siettem, hiszen a macskát hivatalosan le kellett fotózni és szőrmintát venni belőle, hogy azt elküldve megbizonyosodjunk róla, hogy valóban fajtiszta. Nem sok vadmacskát láttam az életemben (szám szerint nullát...) de ezen mégis látszott hogy valóban vad. Nem csak azért mert vad volt... (mármint a természete, ahogy a csapdában idegesen dobálta magát és rágta a rácsot...) hanem a reá jellemző testi sajátosságok is teljesen passzoltak, úgy mint a fehér torokfolt :





és a 7 gyűrűs, tompán végződő, vaskos farok...:



A házi macskánál jóval nagyobb termet, a széles mancsok na és a befogás helye is mind mind a fajtisztaságáról árulkodtak.
Fokozottan védett faj ! Eszmei értéke negyedmillió Ft.
Nem csak ezért, de úgy döntöttünk, pokróccal letakarva a ketrecet, pár km el odébb utaztatjuk, hogy ne a környékbeli apróvadakat gyérítse...(nekem mindegy volt, sztem egy ilyen állatnak pár km ide vagy oda tökmindegy...)

Pár perccel később megkezdődött a macsek szabadon bocsátása, melyben Robi nyomatékosan felhívta a figyelmemet, hogy távolodjak el a ketrectől, mert ez egy nagyon veszélyes vadállat ! :)
 (ő egy egészen egyedi módszert választott a ketrec kinyitására...de ezt most személyiségi jogok megsértése végett nem ecsetelem...:)  )
 Előtte még egy közös fotó a "vadállattal" :



Majd én azért csak "megkockáztattam", hogy jó természetfotóshoz híven......, mindig a lehető legjobb pozícióba lendülve........, életem kockáztatásával is...., de megörökítsem ezt a "kitudjamikor" visszatérő pillanatot...ahogy kitör börtönéből a "vadállat" :





Remélem egyszer valóban lencse végre kaphatok egy "igazi" példányt is, addig is sokat nézek igéző szemébe...mintha tényleg tükröződne benne valami ördögi szikra, néha úgy érzem a lelkembe lát így a monitoron keresztül is.......:



Pedig ő is csak egy,  a "hazai vadon " faunájából,  de valamit mégis "tudhat" , ha engem is megigézett és csodálattal tekintek rá,   engem, aki úúútálom a macskákat !.....:)




5 megjegyzés:

  1. Jót mosolyogtam a sztorikon :-)
    A hű kutyuson, aki megosztotta Veled a saját területét...no és a vadcicamicán :-)
    Tegnap olvastam a budakeszi vadaspark honlapján, hogy Szilveszter vadcicának akadt egy Füli házicicalány hódolója, már azon is jót nevettem, erre ma jött a Te történeted ;-) .

    VálaszTörlés
  2. Nem akarlak megfosztani a vadmacska fotózás élményétől, de ez "csak" egy elvadult, összepárzott házi macska. A vadmacska nem is így néz ki. Az alapszíne barna és nem szürke. A füle sokkal kisebb, egészen kerek és nem ilyen hegyesedő mint a házimacskusznak. Jó pár évvel ezelőtt egy kint hagyott kazal lett szétkaszálva és benne volt lefialva vadmacska. annak a kölykeit hoztuk haza. Gyönyörűek voltak, és egy darabig meg is maradtak a vadászháznál. Sajnos hazánkban alig van tiszta vérvonal, ha egyáltalán van még...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a fotózása nem volt egy hatalmas élmény...:) még ha valóban így lett volna ahogy leírtam...
      A macsekot itt a Gödöllői dombságban fogtuk, ezen a területen készült hazánk legnagyobb vadmacska felmérése is, elküldöm mailba. A készítő profnak elment a szőrminta, kíváncsian várjuk a DNS eredményét, szerintem döntő bírálatot csak az hozhat, mert a külső jegyek valamennyire mérvadóak persze (pl ez is elég sok jegynek tökéletesen megfelel) , de elég relatívak is.. Majd jelzek mi lett!

      Törlés
  3. Kíváncsian várom én is az eredményt! A farkincája alapján lehet vad, meg a színe is stimmel, meg a morci tekintete. Elég sok helyen megtalálható hazánkban ( ezt nem tudtam eddig ) láttam hasonló képeket, mint a Tied.
    Robi vadőr cimborád...hát izé....még a házimacska is hazatalál 50 km-ről is...szóval pár km-re elvinni?? :-)
    Állítólag még őzgidát is képes elejteni. Amióta láttam egy videot, hogy egy sas hogy ejti el a szarvast, kétségem sincs felőle, hogy képes lehet rá. Nos ebben igaza volt a Cimborának, hogy veszélyes.

    VálaszTörlés
  4. Üdv mindenkinek,

    A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, Ön szerint a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
    Élő bizonyság vagyok

    VálaszTörlés