kedves látogató !

Kedves Látogató !

Üdvözöllek a naplómban !

2013. november 24., vasárnap

A közelmúltban 1.

A közelmúltban több olyan napom is volt, amit magában külön bejegyzésre nem tartok méltónak, ám mégis van benne valami, ami miatt meg kell emlékezzek róla...ha más nem a sok hiába való munka, vagy a sztori egyéb érdekessége miatt...

2013 szeptember 28.

Szép napos időt ígértek aznapra is az időjósok, ezért még nem adtam fel a "madár a hajnali párában és felkelő nap fényében" c. kép hajkurászását.  Minden a szokásosnak indult...hajnali kelés, indulás, érkezés a tóhoz... Aztán odaérve amikor kiszálltam hogy kinyissam a "Mennyország kapuját" , hirtelen egy nagy fehér foltra lettem figyelmes a kocsi mellett...: Egy nagy kaukázusi kutya !
Bakker ! Naneee! Odajött az ajtóhoz...szimatolt... Lassan résnyire nyitottam az ajtót, mint a mesében a kecskegidák a farkas érkezésekor....nem tudtam mit tenni, lépnem kellett!  Egy kutya nem állhat a természetfotózás útjába, még ha ekkora méretű , akkor sem !  Szimatolt....én meg figyeltem ....és lassan, sok-sok "jólvankutyukázás" közben kidugtam a kezem....hagy lássa milyen jóbari is vagyok....:)
Gyorsan ráébredtem, ez nem az a szörnyeteg, aki a reggelijének gondolt engem, annak ellenére hogy nagy és igen éhes lehetett.. Kapu kinyit, kocsi beáll, indulás tovább....
Igenám, de a kutya jön utánam ! Na ekkor megálltam és stílust váltottam: "Nembujszhaza!!! "
Nem bujt...:(((   Kicsit távolodott de megállt 20m re, ha felé mentem, elfelé ment, ha elindultam, jött velem.... Sajnos ez a manőver egészen a lessátor felállításáig tartott...:((   Gondoltam hátha elmegy, nem ment. Egész reggel ott gubbasztott velem a parton a sátortól 10m re ! :






Csoda hogy egész reggel nem jött semmi a 100m es közelembe ??? 
Ezeket a halászgató-kergetőző danka sirályokat is a tó közepéről "lőttem ki" magamnak...szépek, de nagyon kicsik...:(


A reggel csodás volt, de eredménytelen...így aztán korán elindultam haza, azaz indultunk...:) Jött velem "ő" is ! Hátha én leszek az új gazdi, aki mindenféle finomságokkal kényezteti majd... Reménye egészen a fő útig és úgy 50km/h ig tartott...:)



2013 október 28.


Hajnalban baktattam az erdő felé, amikor is egy réten egerésző valamire lettem figyelmes ! Közelebb lopóztam, ekkor láttam: vadmacska !!  Rácserkeltem a vizes fűbe, amikor is elkezdett kergetni egy egeret, éppen rávetette magát ...amikor is.....lekövettem és profi módjára lőttem :)  ! :





Akár így is felvezethettem volna ezeket a fenti képet, de soha nem hazudnék olvasóimnak.., ez csak egy kis tréfa volt...:D
Egyrészt a vadmacska nem túl gyakori, másrészt leginkább éjszakai életet él, így még kevesebb az esély rá, hogy ilyen képek készüljenek róla.
A fenti fotók egy telefonhívással kezdődtek, melyben Robi ,a helyi vadőr cimborám mesélte lelkesedve, hogy csapdája vadmacskát fogott! Természetesen azonnal a helyszínre siettem, hiszen a macskát hivatalosan le kellett fotózni és szőrmintát venni belőle, hogy azt elküldve megbizonyosodjunk róla, hogy valóban fajtiszta. Nem sok vadmacskát láttam az életemben (szám szerint nullát...) de ezen mégis látszott hogy valóban vad. Nem csak azért mert vad volt... (mármint a természete, ahogy a csapdában idegesen dobálta magát és rágta a rácsot...) hanem a reá jellemző testi sajátosságok is teljesen passzoltak, úgy mint a fehér torokfolt :





és a 7 gyűrűs, tompán végződő, vaskos farok...:



A házi macskánál jóval nagyobb termet, a széles mancsok na és a befogás helye is mind mind a fajtisztaságáról árulkodtak.
Fokozottan védett faj ! Eszmei értéke negyedmillió Ft.
Nem csak ezért, de úgy döntöttünk, pokróccal letakarva a ketrecet, pár km el odébb utaztatjuk, hogy ne a környékbeli apróvadakat gyérítse...(nekem mindegy volt, sztem egy ilyen állatnak pár km ide vagy oda tökmindegy...)

Pár perccel később megkezdődött a macsek szabadon bocsátása, melyben Robi nyomatékosan felhívta a figyelmemet, hogy távolodjak el a ketrectől, mert ez egy nagyon veszélyes vadállat ! :)
 (ő egy egészen egyedi módszert választott a ketrec kinyitására...de ezt most személyiségi jogok megsértése végett nem ecsetelem...:)  )
 Előtte még egy közös fotó a "vadállattal" :



Majd én azért csak "megkockáztattam", hogy jó természetfotóshoz híven......, mindig a lehető legjobb pozícióba lendülve........, életem kockáztatásával is...., de megörökítsem ezt a "kitudjamikor" visszatérő pillanatot...ahogy kitör börtönéből a "vadállat" :





Remélem egyszer valóban lencse végre kaphatok egy "igazi" példányt is, addig is sokat nézek igéző szemébe...mintha tényleg tükröződne benne valami ördögi szikra, néha úgy érzem a lelkembe lát így a monitoron keresztül is.......:



Pedig ő is csak egy,  a "hazai vadon " faunájából,  de valamit mégis "tudhat" , ha engem is megigézett és csodálattal tekintek rá,   engem, aki úúútálom a macskákat !.....:)




2013. november 6., szerda

Az Év Természetfotósa 2013

Minden évben megrendezésre kerül Hazánkban az Év Természetfotósa pályázat, azaz az "ÉTF".
A Sajtófotó pályázat után, ez a legnagyobb hazai fotós megmérettetés. A legjobb képek kiállításra kerülnek a Természettudományi Múzeumba, melynek megnyitója idén november 5. én volt.




Képeimmel ezidáig soha egyetlen pályázaton sem indultam, részben mert nem tartottam magam elég felkészültnek egy pályázatra , illetve nem is tartottam etikusnak, hogy míg én a magam készített lesekből próbálok valamit kihozni, addig mások az un. "fizetős leshelyekben" készített féligmeddig "idegen" tollakkal ékeskednek. (olyan kényelmes leshelyek ezek, ami elé az állatok régóta be vannak szoktatva....a szerk. )  De hát az élet már csak ilyen, ma már mindent meg lehet venni.. Vagy mégsem ??
Ezidáig nem indultam.  Most viszont elérkezettnek tartottam az időt, hogy néhány általam jobbnak vélt fotót beküldjek, lesz ami lesz alapon.
Hosszú várakozás után, több képemről is pozitív visszajelzés érkezett ! :)  Hoppá !
Sajnos a hosszú válagatásokat (közel 4000 ! képből választott a szakmai zsűri) ...,  "csak" a "Vízi vágta" című fotóm élte túl az "Emlősök viselkedése" kategóriába ,  és került a Természettudományi Múzeumban november 5.-én megrendezett ÉTF-2013 c. kiállítás falára. :))

Íme az őzbak és "legyőzője"..:





Hát mit mondhatnék ! Boldog vagyok. Hatalmas elismerés ez egy magamfajta "autodidakta" módon fejlődő fotósnak...:)

 Náhány fotóm (főleg a madarasok) a 10-15 közötti helyezéseken "landoltak", így ezek már nem kerülhettek be a legjobb 123 ba, amikről egy könyv is kiadatásra került.
Az őzes fotóm készítésének körülményeit anno már a blogomban is taglaltam, íme a sztori linkje:

http://gmiklos.blogspot.hu/2013/04/mocsarvilag-2.html

Ez pedig az ETF honlapja, ahol az évi kiállítások nyertes képei láthatók:
(igen, az "Emlősök viselkedése" kategóriában ott fut az őzem a vizenyős réten..:)) )

http://etf.naturart.hu/archive/2013


A jobb madaras képeimet általában heti szinten feltöltöm a legnagyobb hazai madárfotós oldalra, a www.birdphotography.hu ra. Már vagy két éve vagyok fent ezen az oldalon, így sok virtuális barátra tettem itt szert. Ő közülük is voltak, akik szintén helyezést értek el...és eljöttek a megnyitóra.
Alig vártuk a találkozást, érdekes volt velük végre személyesen is találkozni..:)

Balra Mánfai Bence (az ő fotója a kiállítás "arcképe" (fenti képen)  a szembe néző róka ami a "Farkasszem" címet viseli, ) , középen Horváth Tibi (na ő rosszabb mint gondoltam...:) Az ő fotója az "Állatok és környezetük " kat. 2. helyezése "A puszta kincse" című remek fotó , amit nem is értek hogy néhány házi légy hogyan tudott a dobogó legfelső fokáról letaszítani ???? ) és jobbra .....hagyjuk...:)    )




Bal oldalon Balla Tihamér (Ő lett az Év ifju természetfotósa több kiváló fotóval) utána H. Tibor már említett fotós...:) , Szekeres Levente (ifjúsági kat. több remek fotó ) , Kovács Imi (ő is BPH s fenegyerek..) , kisMiku, nagyMiku...


 (bocs ha valakit kihagytam, hirt. ezeket a fotókat találtam...)

A kiállítás egész jó hangulatú volt, pláne hogy ez a kis BPH s társaság összekeveredett...volt itt ingyen kaja-pia....:


...szép fotók a falon....

 ...kötetlen beszélgetés videovetítéssel, amelyben egy kis film keretein belül levetítették a legjobb 123 fotót....


....itt éppen az enyémet tekinti meg a nagyérdemű...:)
(Tibi fordulj előre! ...:D  )



Szóval jó volt.

Viszont nem mehetek el szó nélkül pár olyan dolog mellett, ami a szememet szúrta...:
123 kép került be ide és a könyvbe is. A zsűrinek bizonyosan nehéz dolga lehetett, sok remek fotótól el kellett búcsúzni. Ez a műfaj amúgy is szubjektív, kinek ez tetszik, kinek az. Úgy érzem a sokat látott szakmai zsűri már inkább nézi a művésziességet, mint a tartalmat vagy az esztétikus megjelenítést egy fotóban. Gondolok itt arra, hogy olyan képek kerültek előkelő pozícióba, amin a szemlélőnek igen csak el kell gondolkodnia, hogy az mit is ábrázol vajon? És még akkor sem biztos , hogy rájön... Persze , szubjektív...mint mondottam...
De ez még elmegy. De azt sem értem, hogy egy olyan pályázaton aminek az a címe hogy: "Az év természetfotói Magyarország 2013" ....:


 ...mit keresnek (és érnek el előkelő helyezést) külföldön készített fotók ?

 Sok kérdőjel maradt bennem, de túl tettem magam rajta. Ám mivel ez az én blogom, úgy érzem itt legalább kiadhatom magamból....:)
Minden esetre itt a végeredmény, mindenki azt szűr le belőle amit akar..., nézegesse kedvére !
Van itt kérem minden: hóban futó pacsirta, denevérnek látszó "tárgy", legyek (vagy ne legyek?? ) , hattyúk japánban..., békacombok stb stb "kiváló" és kiválóbb természetfotók...
Több okosságot is megtanultam ez este: a "jó" képekért nem muszáj "kimenni a határba" , sokszor az erkélyen is meg lehet csinálni a tutit. És hogy nagy látószögű obival, még mindig el lehet adni egy fotót... Továbbá azt, hogy a verseny "teljesen anonim!" azaz a zsűri nem tudja, hogy melyik fotó kié !
Ezen a résztvevők nagy része már csak mosolygott.... valóban nem tudná?
Magam is nézegetem néha esténként pl a remek fotós Máté Bence honlapját (de másét is) , milyen képeket csinál mostanában és láss csodát ! Már az ETF előtt rajta volt a pályázaton indított képe is (és persze a többieknek is...). Micsoda titkot tudtam meg azeste ! Persze hallgattam mint a sír, nehogy a zsűri is megtudja, oda lenne az "anonimitás"......:)

Szóval íme a végeredmény..:

http://etf.naturart.hu/archive/2013

--
--

Nem is vártam meg az eredményhirdetés végét, igaz ennek nem csak a "nemtetszésem" , hanem a kisfiam vetett véget, aki szó szerint áthúzott engem a szomszéd teremben lévő dínókiállítás helyszínére...
Ez a kiállítás persze most nem volt nyitva, sötét terem fogadott minket, de kisfiamnak minden izgi amit nem szabad...:)  A sötétben felsejlő dínó csontvázak egész különös hangulatot keltettek, néha azt éreztem, mintha mindjárt életre kelnének... Nem csoda hogy ő is bizalmatlanul tett eleget kérésemnek a sötétben miszerint : "Menj még közelebb egy kicsit! " :))


 Azért örülök, hogy ezt a dínós kalandot a sötétben megúsztuk a nélkül, hogy egy-két csontváz összedőlt volna...:) 
 ---
A díjak kiosztása után vége lett a bulinak, (az Év természetfotósa Máté Bence lett sokadszorra, ezúton is gratulálok neki !, ám jobban tetszett, amikor ezt a hazai képeivel érte el... )  az ajándék könyv átvétele után pedig megindultunk haza.
Én boldogan,  ám apró kérdőjelekkel viszont sok tapasztalattal.....
Jövőre remélem ugyanitt !